Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Προχωρούν οι διαδικασίες συγκρότησης του ενιαίου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού




Διαβούλευση για την συγκρότηση και τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιήθηκε  νωρίτερα στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στην  σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο συμμετείχαν φορείς της πόλης, πολίτες και εργαζομένοι στο φορέα διαχείρισης δέλτα Αξιού -Λουδία -Αλιάκμονα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα αφορά τους φορείς προστατευμένων περιοχών, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του 2017 και στο οποίο  θα προβλέπεται η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου.
Σε δηλώσεις του πριν την σύσκεψη ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του φορέα στο δέλτα Αξιού που ξεκινάει από το Καλοχώρι μέχρι το κέντρο Πιερίας έτσι ώστε να  συμπεριληφθούν προστατευούομενες περιοχές του Αγγελοχωρίου,της Επανομής καθωςκαι του θαλάσσιου χώρου στον Θερμαϊκό. «Είναι γνωστό αυτή τη βδομάδα και μέχρι την Τετάρτη είναι σε ανάρτηση στο Opengov ο νέος νόμος για τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών της χώρας για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Στο πλαίσιο του νόμου προβλέπεται η συγκρότηση του φορέα του θερμαϊκού κόλπου. Η επιλογή που έχει γίνει είναι η διεύρυνση του φορέα που αφορούσε στο δέλτα Αξιού που ξεκινούσε από το Καλοχώρι μέχρι το κέντρο Πιερίας, έτσι ώστε να συμπεριλάβει περιοχές τις περιοχές Natura στο Αγγελοχώρι και στην Επανομή αλλά και όλο το θαλάσσιο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κόλπο του Θερμαϊκού. Η πόλη εδώ και καιρό ζητούσε να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο που να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες του Θερμαϊκού, να επιλύει τα κρίσιμα φαινόμενα κι τις έκτακτες ανάγκες. Να δημιουργήσουμε κι το απαραίτητο τραπέζι συντονισμού των φορέων της Θεσσαλονίκης για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος στο Θερμαϊκό. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας συμβουλευτικής επιτροπής, που ένα πρόπλασμα της οποίας θα συζητούμε σήμερα. Η συμβουλευτική επιτροπή θα είναι ένα τραπέζι όπου οι φορείς θα έχουν τις αρμοδιότητες τους, δεν θα υπάρχει τροποιηση αρμοδιοτήτων κανενός φορέα, όμως θα υπάρχει μια διάφανη σχέση τι αρμοδιότητες έχει ο καθένας γιατί μερικές φορές όταν υπάρχει κρίση στο Θερμαϊκό κάποιες ευθύνες κρύβονται. Η πολιτεία θα αναλάβει και τον συντονισμό αυτης της λειτουργίας και τη βασική υποδομή που μπορεί να χρειάζεται ο φορέας είτε σε επίπεδο εξοπλισμού,είτε σε επίπεδο προσωπικού για την γενική εποπτεία του κόλπου του Θερμαϊκού. Θα υπάρχει η δυνατότητα από τους φορείς να έχουν ετήσιο πλάνο, να ελέγχουν τον φορέα και οι ίδιοι αποκτούν αυτό που ονομάζουμε κοινή ευθύνη για το περιβάλλον».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας ανέφερε πως δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα η ΠΚΜ για την σημερινή διαβούλευση έτσι ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις της. «Καλούμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, απλά για να κληθούμε. Την τελευταία μέρα πήραμε την πρόσκληση για τη διαβούλευση άρα είχαμε μόλις μια μέρα για προετοιμαστούμε και να καταθέσουμε ουσιαστικές προτάσεις για τον νόμο που προωθείται. Αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες, ώστε να έχουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες για να λειτουργήσει ένας φορέας για τη διαχείριση αλλά κυρίως για τη προστασία του Θερμαϊκού κόλπου στήνεται άλλος ένας φορέας, ο οποίος προστίθεται στις ήδη υφιστάμενες βαριές  γραφειοκρατικες διαδικασίες χωρίς να μπορεί να είναι αποτελεσματικός, κάτι το οποίο θέλει όλη η Θεσσαλονίκη. Συρρικνώνεται ο ρόλος, η φωνή της αυτοδιοίκησης καθως στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο προβλέπεται έχει μόνο έναν εκπρόσωπο των όλων των δήμων του παράκτιου μετώπου. Συγκεντρώνονται οι αρμοδιότητες πάλι στο υπουργείο,αντί το υπουργείο να αποκεντρώνει αυτές τις αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες οι οποίες προστίθενται μπορούν κάλλιστα να εποπτευθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς η Περιφέρεια αξία αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και διαχειρίζεται η ίδια το ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.
Παράλληλα, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζήτησαν οι εργαζόμενοι του φορέα διαχείρισης στο δέλτα Αξιού που παρευρέθηκαν στη συνάντηση. Η φύλακας στο φορέα διαχείρισης Αξιού -Λουδία -Αλιάκμονα Χριστίνα Βούλτσιου τόνισε ότι «το εργασιακό μας καθεστώς είναι αβέβαιο. Έχουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αναφέρεται στην συνέχιση και στο μέλλον των φορέων και των υφιστάμενων και αυτών που θα δημιουργηθούν. Δεν διασφαλίζεται αρχικά η δίκη μας εμπειρία κι όλο το υφιστάμενο προσωπικό στους φορείς διαχείρισης γιατί προβλέπεται μια ολιγόμηνη παράταση με σχεδιασμό μιας 8μηνης προκήρυξης, η οποία σε διασφαλίζει την εμπειρία και το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τη δικαιολογεί ότι δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη αορίστου μέσα στο 2018. Ζητούμε να δεσμευτούν να πάρουν κάποια μέτρα το υπουργείο και οι αρμόδιοι ούτως ώστε να μην πάνε άδικα τα τόσα χρόνια που εργαζόμαστε στον φορέ διαχείρισης και σε όλους τους φορείς στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. 327 είναι οι θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα στους 29 φορείς διαχείρισης».
Αναφερομενη σε σύντομη συζήτηση που είχαν με τον κ. Φάμελλο σημείωσε «ο υπουργός μας ειπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί περαιτέρω για τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού αλλά θα προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Ως γραμματέας του φορέα διαχείρισης Θερμαϊκού του εθνικού πάρκου δέλτα Αξιού τόνισε ο κ. Γιουτίκας τάχθηκε με το μέρος των εργαζομένων των φορέων διαχειρισης προστατευόμενων περιοχών προκειμένου να διαφαλιστούν οι θεσεις εργασίας τους. «Να πάρουμε το μέρος των εργαζομένων,οι οποίοι είναι παρά πολύ ταραγμένοι σήμερα, διότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους και ο φορέας διαχείρισης δέλτα Αξιού πρέπει να λειτουργεί στα όρια της Natura, στα όρια και όχι σε όλο το Θερμαϊκό Κόλπο.Σήμερα δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για να διασφαλίσει τον θεσμικό του ρόλο του φορέα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να υπάρξει μια διαδημοτική συνεργασία που θα δώσει, όπως είπε την αίσθηση ότι οι δήμοι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι ένα βήμα αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα να προστεθούν σε αυτό. Και αυτό θα καταθέσω ως άποψη του ΥΜΑΘ αλλά και δική μου προσωπική και των συνεργατών μου. Ο Θερμαϊκός είναι ένα ευρύτερο σύστημα. Αυτός ο μοχλός ανάπτυξης της Β. Ελλάδος χρειάζεται πάρα πολλά ακόμα να γίνουν πέρα από αυτόν τον φορέα, που οραματίζεται ο κ. υπουργός, ο οποίος προσπαθεί να κάνει και αυτός ο άνθρωπος κατά το δοκούν. Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και αυτοί, που χρησιμοποιούν τον Θερμαϊκό και αυτοί που τον φορτίζουν με τα απόβλητα τους και γενικότερα τη χρήση που κάνουν, πρέπει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προυποθέσεις, ώστε να ερευνάται να μετριέται από πριν όλη η πιθανή μόλυνση για να ξέρουμε ανα πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Και επίσης να έχουμε έναν συγκεκριμένο φορέα ο οποίος θα «βλέπει» την πρόβλεψη, θα ελέγχει αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες, και βέβαια θα έχει τον συντονισμό όλης αυτής της παρακολούθησης, έναν πολυσχιδή φορέα που θα ενσωματώνει και όλους τους άλλους. Την πολιτική ευθύνη προφανώς την έχει ο αρμόδιος υπουργος, εγώ όμως έχω την υποχρέωση μου ως υπουργός και ως χειριζόμενη τον καθαρισμό του θερμαϊκού τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης τόνισε πως «είμαστε δυστυχώς σε μια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου που και προβλήματα έχει και ταυτόχρονα πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Άρα  είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας σημαντικός και ουσιαστικός συντονισμός μέσα από τον οποίο να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του Κόλπου στο οποίο ο καθένας θα έχει την ευθύνη του την οποία θα πρέπει να υλοποιήσει. Δυστυχώς παρά τα έργα που έχουνε γίνει τα τελευταία 10 με 20 χρόνια η κατάσταση της ποιότητας των νερών του Κόλπου δεν είναι αυτή που θα θέλαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

VimaThess-News.gr : Το site της Εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" Θεσσαλονίκης

 VimaThess-News.gr : Το site της Εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" Θεσσαλονίκης VimaThess-News.gr Το site της Εφημε...